Wednesday, April 18, 2012

Lige til sidst lidt historie om Great Bear (Store Bjørn )


Pigen, der blev til en bjørn

Kallisto og hendes søn
De gamle grækere havde mange guder. Én af dem hed Artemis. Hun var jagtens gudinde og regerede over alle de dyr, der levede vildt i naturen.

Artemis boede dybt inde i skoven bag høje bjerge sammen med en flok unge piger. De var hendes tjenerinder og havde aflagt ed på, at de aldrig ville gifte sig. Den pige, hun holdt allermest af, var en kongedatter, der hed Kallisto.

Kallisto var meget smuk. Den øverste gud, Zeus, kunne slet ikke stå for hende. Ganske vist var han allerede gift med gudinden Hera, men det glemte han tit. Zeus og Kallisto blev kærester, og det endte med, at hun fødte en lille dreng, som hun kaldte Arkas. Artemis blev rasende, da hun opdagede, hvad der var sket. Hun forvandlede Kallisto til en bjørn. Den stakkels pige beholdt sin menneskeforstand. Hun kunne tale, men måtte bo dybt inde i skoven mellem de andre vilde dyr.

Sådan gik der mange år.

Arkas voksede op og blev en dygtig jæger. En dag sendte Hera bud efter ham og befalede ham at skyde den vilde hunbjørn, der flakkede omkring i skoven. Det var ondt gjort. Hera vidste godt, at bjørnen i virkeligheden var Arkas´ mor.

Arkas anede det ikke. Han gik straks på jagt efter bjørnen. Kallisto fik øje på ham. Hun genkendte ham og gik hen imod ham, mens hun kærligt fortalte, hvor meget hun havde savnet ham.

Arkas lagde en pil på sin bue.

I sidste øjeblik dukkede Zeus op. Han så, hvad der var ved at ske. I en fart forvandlede han Kallisto til stjernebilledet Store Bjørn og Arkas til Lille Bjørn.

Bjørne er farlige dyr. Zeus satte en bjørnevogter til at passe på dem, og bjørnevogterens to hunde kom med op på himlen.

God sommer til alle der har fulgt med på denne fantastiske rejse. Det har været en oplevelse for livet.

Jørgen Mathiesen

No comments:

Post a Comment